Zwanger sporten met warm weer (hittegolf)

Je bent zwanger. Is het dan wel of niet verstandig om te sporten als het buiten heel warm is? Sporten tijdens de zwangerschap is gezond voor mama en mini, dat weten we. Maar wat doe je op de warme zomerdagen?

 

Als de temperatuur richting de 25 graden gaat, gaan de DraagKracht @ The Beach lessen alleen door in de vroege ochtend als het nog koel is. Zwangere vrouwen hebben het nu eenmaal een stuk zwaarder als het warm is. Tijdens de zwangerschap wil je oververhitting voorkomen omdat dit niet goed is voor je ongeboren kindje. Voel je niet schuldig als je het sporten een keer overslaat!

Op warme dagen is het beter om je niet te veel in te spannen en juist de verkoeling op te zoeken. Het hart moet al flink pompen tijdens de zwangerschap door de 1,5 liter extra bloed. Bij warm weer verhoogt de kans op uitdroging, duizeligheid of benauwdheid. Misschien is met je voeten in een koud water badje wel veel slimmer op deze dagen. Maar wat als je echt wil trainen? Dan volgen hier wat tips:

Als je buiten sport doe dit dan vroeg in de ochtend

Wil je buiten sporten overdag? Op warme dagen kun je dit beter niet doen. Als je al gaat doe dit dan heel vroeg of laat op de avond. In ieder geval niet overdag wanneer het erg warm is tussen 10:00 en 18:00 uur. Smeer je in met zonnebrand en draag kleding die goed kan ademen. Binnen sporten in een ruimte met airconditioning is overdag een stuk fijner (gelukkig zijn de andere reguliere DraagKracht lessen overdag binnen met airco!)

Drink voldoende voor, tijdens en na de training

Voorkom dat je uitgedroogd raakt. Drink veel voor je training, tijdens de training en ook daarna. Tijdens het warme weer verlies je meer vocht. Het is dus belangrijk dat je dit aanvult door meer te drinken. Drink bij voorkeur water op kamertemperatuur. Wacht niet tot je dorst krijgt want dat is al een eerste teken van uitdroging. Vermijd frisdrank, maar je kunt wel water drinken met toevoeging van fruit. Kokoswater is ook lekker fris.  Zorg er ook voor dat je voldoende koolhydraten eet voorafgaand aan je training en eiwitten voor je herstel.

Intensiteit omlaag (voorkom oververhitting)

Tijdens de zwangerschap sport je sowieso al meestal op een lage(re) intensiteit. Je wil voorkomen dat je hartslag te hoog raakt en je helemaal buiten adem raakt. Een makkelijke manier om de intensiteit laag te houden is door te blijven kletsen tijdens je training. Train samen met een buddy! Dan is dat handig en gezellig. Neem ook meer rust tussendoor. Je hebt geen haast. Focus je op warme dagen meer op krachttraining waarbij je rustig en gecontroleerd kunt bewegen en de hartslag laag blijft.

Denk lange termijn i.p.v. korte termijn

Op de lange termijn is het geen drama als je een keer niet sport. Je pakt het wel weer op wanneer het wat koeler is. Bedenk je dat je lijf al een enorme prestatie aan het leveren is doordat je kindje in jouw groeit. Dat is op warme dagen al inspanning genoeg.

Vorige
Vorige

Voeding voor twee: het belang van voldoende calorieën voor zwangere vrouwen.

Volgende
Volgende

5 manieren om je voor te bereiden op een goed herstel na de bevalling