5 voordelen van krachttrainen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent verandert er in rap tempo enorm veel in je lijf, en actief en sterk blijven in deze periode is daardoor heel belangrijk voor de gezondheid van zowel mama als baby. Ik merk dat veel vrouwen twijfels of zorgen hebben bij krachttrainen tijdens de zwangerschap, mede dankzij een aantal mythes en (onterechte) angsten die de wereld zijn ingekropen. Het feit blijft dat krachttrainen tijdens de zwangerschap (mits er geen medische contra-indicaties zijn) talloze voordelen biedt voor de gezondheid (zowel fysiek als mentaal) van jezelf en je kleintje! 

In deze blog deel ik een aantal van de belangrijkste voordelen van krachttrainen tijdens de zwangerschap. 

1. Verbetert spierkracht en uithoudingsvermogen.
Naarmate je lichaam verandert tijdens de zwangerschap, is het normaal dat je wat vermoeidheid en fysieke klachten ervaart. Krachttraining kan je helpen dit tegen te gaan door je  spierkracht en uithoudingsvermogen te vergroten. Het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen kan je lichaam ook helpen voorbereiden op de bevalling. Ook helpt het bij postpartum herstel. Kleine taken, zoals het dragen van je baby en de maxi cosi gaan makkelijker, met minder risico op blessure of klachten, als je wat meer  kracht en uithoudingsvermogen hebt! 

2. Verbetert houding en kan lage rugpijn verminderen of voorkomen. 
Naarmate de buik groeit en het zwaartepunt verschuift, kan het zijn dat je moeite hebt om een goede houding en balans te behouden. Krachttraining kan helpen door de core en andere spieren (voornamelijk in de posterior chain - de achterkant van het lijf)  op te bouwen die nodig zijn om de groeiende buik te ondersteunen en tijdens de zwangerschap een sterke houding te behouden. Sterkere spieren kunnen ook blessures helpen voorkomen, en rugpijn en andere pijntjes verminderen. Ook verminder je de kans op bekkenpijn aanzienlijk met krachttraining! 

3. Helpt gewichtstoename te beperken
Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je gewicht aankomt terwijl je lichaam hard werkt om de groeiende baby te ondersteunen, maar overmatige gewichtstoename kan tot gezondheidsproblemen en andere klachten leiden. Krachttraining helpt om een gezond gewicht te behouden door je stofwisseling te verhogen en calorieën te verbranden. Het kan je ook helpen droge spiermassa op te bouwen, wat het vermogen van je lichaam om calorieën te verbranden kan vergroten, zelfs als je niet aan het trainen bent :-) 

4. Better mood en meer energie 
Zwangerschap kan een emotionele achtbaan zijn, en veel vrouwen ervaren vermoeidheid en een slecht humeur als gevolg van hormonale veranderingen. Krachttraining kan je energieniveau helpen verhogen en je humeur verbeteren door endorfines en andere feel-good hormonen vrij te maken. Regelmatige beweging kan ook helpen stress en angst te verminderen, waardoor het makkelijker wordt om met de fysieke en emotionele eisen van de zwangerschap om te gaan.

5. Goed voor die kleine :-) 
Uit onderzoek bleek dat kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap drie tot vijf keer per week krachttraining deden langer waren en meer vetvrije massa hadden. Ook postpartum zet deze trend door… kinderen van moeders en vaders die regelmatig sporten zijn zelf ook vaak actiever en gezonder! 

Kortom, genoeg redenen om te krachttrainen tijdens de zwangerschap! 

Ben jij op zoek naar een veilige manier om dit te doen met de juiste professionele begeleiding? Kom een keertje een proefles doen (pre-en postnataal gemixt) of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over personal training. 

Vorige
Vorige

Sporten tijdens de zwangerschap: aanpassingen per trimester

Volgende
Volgende

Een verzakking voorkomen, 8 tips!