From burpees to baby's - Hoe je met sporten je kans op een zwangerschap kunt vergroten.

From burpees to baby's - Hoe je met sporten je kans om zwanger te worden kunt verbeteren.

Yes,  je leest het goed. Wetenschappelijk onderbouwd zelfs. Onderzoek naar vruchtbaarheid heeft aangetoond dat matige lichaamsbeweging de kansen om zwanger te worden kan vergroten.
We hebben het hier natuurlijk niet over een marathontraining. Matige lichaamsbeweging betekent wel zweten - maar nog steeds in korte zinnen met je trainingsmaatje kunnen kletsen. We hebben het over 20-30 minuten, 5-6 dagen per week. En als je bij nul begint klinkt 5-6 dagen als heel intensief maar je kan op ontelbare manieren aan die 20-30 lichaamsbeweging komen. Fietsen, de hond uitlaten, of gewoon lekker naar de gym. En elke oefening is beter dan geen oefening. Heb je maar 10 minuten? Beter dan niets!

Onderzoekt toont aan dat matige lichaamsbeweging kan helpen de kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten (net als de kans op een vlottere bevalling en minder complicaties tijdens en na de zwangerschap!). Aan de andere kant kan hele intensiefe training de vruchtbaarheid juist verminderen.

Oké, verwarrend. Je mag/moet wel een beetje sporten, maar niet teveel. Hoe zit dat dan?

Hieronder ga ik in op een aantal belangrijke punten rondom sporten en het vergroten van de vruchtbaarheid.

1. Vet en ovulatie:

Veel onderzoeken kijken naar de Body Mass Index (BMI), maar hierbij wordt geen rekening gehouden met lichaamssamenstelling (spieren wegen meer dan vet!). Een betere benadering is om naar lichaamsvet te kijken - bij een vet percentage dat te laag is (minder dan 12%) of te hoog (meer dan 30-35%) is er verband gevonden met verminderde en minder regelmatige ovulatie. Sporten (naast gezonde voeding) speelt een belangrijke rol in het verlagen van het vet percentage.  Maar balans staat centraal - te intensief trainen kan progesteron zelfs verlagen, iets wat ook een negatief effect kan hebben op de vruchtbaarheid rondom de ovulatie. 

2. Stress management:

Stress is onvermijdelijk. Iedereen heeft wel wat stress, maar hoge mate van stress dat lang aanhoudt staat direct in verbinding met verminderde vruchtbaarheid. Ik begrijp als geen ander dat het ongelooflijk irritant is wanneer iemand zegt dat je het maar 'los moet laten' en 'minder moet stressen', en dat het dan wel vanzelf gebeurt (not helpful, but thanks). Maar er zijn een aantal hele effectieve en haalbare manieren waarop je je stress kunt verlagen, waaronder sporten. De truc is om ervoor te zorgen dat je op een intensiteitsniveau blijft waarin je kan blijven praten, maar wel een verhoogd hartslag hebt. HIT (High Intensity Training) zou ik bijvoorbeeld afraden, sporten op deze intensiteit verhoogt overigens ook het cortisol in ons lijf (stresshormoon). Nog een reden om hele intensieve trainingen te vermijden dus.

3. Verbeterde eicelkwaliteit en bloedsomloop: 

Je raadt het al, het is wetenschappelijk aangetoond dat sporten de kwaliteit van de eicellen kan verbeteren, en zuurstofrijk bloed voorziet aan de baarmoeder. 

4. Verminderde ontstekingswaarden:

Het woord ontstekingswaarden kom je overal tegen de laatste tijd. Ontsteking wordt automatisch gezien als slecht. Maar eigenlijk is enige mate van ontsteking noodzakelijk voor een normale functie van de cellen als het gaat om vruchtbaarheid. Er worden nieuwe cellen gemaakt - er is een ontsteking. Ben je ongesteld? - er is een ontsteking. Net bevallen? - je raadt het al, ontsteking!

Maar overmatige ontsteking? Niet fantastisch. Bepaalde vruchtbaarheidsproblematiek zijn direct te herleiden aan bepaalde chronische ontstekingen (PCOS, endometriose, vleesbomen... om er maar een paar te noemen). Maar wat heeft dit met sporten te maken? Onderzoek duidt aan dat zelfs maar 20 minuten lichaamsbeweging een ontstekingsremmend effect in het lichaam kan hebben.

Kortom, sporten zou een onmisbaar onderdeel van je (bijna) dagelijks leven moeten zijn als je de kans op zwangerschap wilt vergroten, maar de balans tussen te intensief en net intensief genoeg moet er zijn. Als je hierin ondersteuning zoekt, je weet me te vinden. Zie https://www.draag-kracht.com/kinderwens voor meer info.

Vorige
Vorige

Hoeveel mag je tillen tijdens de zwangerschap?

Volgende
Volgende

Diastase; the facts and the fiction.