Holiday season diet culture - let it go

Diet culture kan op elk moment van het jaar schadelijk zijn, maar tijdens de feestdagen is dit keer tien. Vooral rondom Kerst lijkt de negatieve eetcultuur de overhand te hebben, waarbij veel mensen druk voelen om af te vallen of hun voeding aan te passen te om te voldoen aan de maatschappelijke druk over hoe ze eruit zouden moeten zien (diet culture gaat over de continue veranderende overtuigingen over voeding en het lichaam, die het idee in stand houden dat iemands lichaamsgewicht automatisch gelijk staat aan gezondheid en dat bepaalde voeding simpelweg gelabeld kan worden als 'goed' en 'slecht'.

Een aspect van een diet culture die bijzonder schadelijk kan zijn rondom de kerstperiode, is de geobsedeerde focus op 'goeie’ en 'slechte' voeding. Tijdens de feestdagen ligt de nadruk vaak op het 'toegeven aan slecht eten' zoals koekjes, borrelhapjes, etc. Terwijl je je er ook nog super schuldig om voelt. Dit kan leiden tot een vicieuze circel van restrictive eating en aan de andere kant extreme eetbuien (omdat je de druk voelt om 'goed' te zijn en bepaalde dingen probeert te vermijden, om vervolgens het gevoel te krijgen dat je gefaald hebt en toe te geven aan de verleiding)

Rondom de kerstperiode is de druk ook groot om er op een bepaalde manier uit te zien of in bepaalde kleding te passen. Rondom de feestdagen zijn er nou eenmaal veel feestjes en sociale verplichtingen, en dan is het moeilijk om de druk niet te voelen om er op je best uit te zien en je goed te voelen. Dit kan leiden dan weer tot verstoord eetgedrag, omdat mensen proberen af te vallen of hun voedselinname beperken om aan deze verwachtingen te voldoen.

Dus hoe kunnen we een negatief diet culture tegengaan en een gezondere en positievere relatie met eten creëren tijdens de feestdagen? Hier zijn een paar tips:

  1. Oefen met body positivity: Onthou dat er geen "goede" of "foute" lichamen zijn, en dat iedereen anders is. Probeer je te focussen op je eigen gezondheid en welzijn, in plaats van in een hokje te passen die de maatschappij em de media voor jou heeft bepaald. 

  2. Label voedsel niet als "goed" of "slecht": voeding is gewoon voeding. Het ene is wat voedzamer dan het ander. Dit kan leiden tot een circle van restrictive eating en eetbuien, en kan een negatieve relatie met voeding veroorzaken. Probeer je in plaats daarvan te focussen op het voeden van je lichaam op een manier wat bij jou past. 

  3. Oefen bewust eten: let op de signalen van honger en volheid die je lichaam aangeeft, en probeer alleen te eten wanneer je honger hebt en stop ook weer wanneer je vol zit. Dit patroon doorbreken kan zorgen voor een gezondere relatie met voedsel aan te gaan en verstoord eetgedrag te voorkomen.

  4. Zoek steun: als je worstelt met de negatieve diet culture of een eetstoornis, zoek dan steun bij vrienden of familie, of maak een afspraak bij je huisarts om het te bespreken. Er is hulp beschikbaar, je moet alleen leren om je hand uit te steken. 


De feestdagen zijn een uitdagende periode, maar het is belangrijk om te onthouden dat jouw waarde niet wordt bepaald door je uiterlijk of wat je eet. Door body positivity te oefenen, voeding niet als 'goed' of 'slecht' te bestempelen, bewust eten te oefenen en indien nodig ondersteuning te zoeken, kun je tijdens de feestdagen en daarna een gezondere en positievere relatie met voeding creëren.

Vorige
Vorige

Wanneer weer CrossFit na de bevalling?

Volgende
Volgende

Hoeveel mag je tillen tijdens de zwangerschap?